1 Mart 2011 Salı

Esmer Alman Ekmeği


O kadar çok un çeşidi var! Kimi zaman ben bile şaşırıyorum. Alman ekmeğini çok severim. Hamuruna tuz eklenmeyen ender ekmeklerden. Yerli firmaların Alman ekmeği unu ürettiğini de yeni öğrendim. Gerçek esmer "Alman Ekmeği" lezzetinden bir farkı olmadı veya çok yaklaşık oldu. Fırın taşını kullanmaya başlamış oldum. Bu taşta pişen ekmeklerin lezzeti gerçekten çok farklı. Her gün değişik ekmek pişirmek ve yemek çok eğlenceli. Bu tarif yine "Ekmek Sanat"ı web sitesinden.
MALZEMELER:
410 gram alman ekmeği unu (doğalsan un)
230 gram ılık su
5 gram şeker
5 gram instant maya
YAPILIŞI:
1- Un, maya ve şekeri yoğurma kabında çırpacakla iyice karıştıralım. Ilık suyu ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. 10 dakika yoğurduktan sonra mayalanacağı kabın içine yerleştirip üzerini naylonla örtelim. Sıcak bir yerde (kalorifer peteği üzerinde 70 dakika) mayalandıralım.
2- Süre dolunca unlanmış tezgaha alıp hamuru ikiye bölelim. Yuvarlak şekil verelim. 10 dakika üzeri pamuklu bir bezle örtülü olarak dinlendirelim.
3- Hamurları elle açarak zarf şeklinde katlayalım. Somun şekli verelim. İkinci mayalanma için sıcak bir yerde mayalanmasını  sağlayalaım (kalorifer peteği üzerinde 40 dakikada mayalandı).
5- Hamura jiletle verevine çizikler atalım. Fırın taşını alttan ikinci rafa konmuş tel ızgaranın üzerine yerleştirelim. Fırını 230 dercede ısıtalım. Ekmekleri fırına atmadan yan duvarlara 10-15 kez su püskürtelim.
6- 230 derecede 10 dakika pişirelim. 5. dakika sonra tekrar su püskürtelim. Fırının ısısını 190 dereceye düşürelim. 35-40 dakika daha pişirelim. Fırından çıkarınca pamuklu beze sarıp tel ızgara üstünde soğutalım.

2 yorum yap:

Adsız dedi ki...

iyi çalışmalar,size ekmek yapmaya yeni başlayan biri olarak birkaç sorum olacaktı.benim fırınım mini fırınlarda fazla büyük değil bu fırın yeterli midir?ayrıca ek yardımcı malzeme gerekir mi?ekmek yaparken yeni başlayanlar için öenri ve püf noktalarınız var mı esasında ben de profesyonal anlamda olmasada 2buçuk yaşında ki çocuğum ve eşimedoğal oranik ekmekler yedirmek istiyorum bu anlamda yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.teşekkürler, cevabınız bekliyorum..

kaminetto dedi ki...

merhabalar,uzun zamandır blogumuzla sorunlarımız vardı. Kullanamaz hale geldik, yasaklandık nedense. Bizlerin dışında gelişen bu sorunlardan dolayı özür diliyorum. Mini fırında da her türlü ürün pişiyor tabii ki! sadece arada ön arka arasında kızartma farkı oluyor. Ama basit bir spreye su doldurup ekmeği fırına vermeden önce yan duvarlara 10-15 kez su fışkırtırsanız ekmeğinizin daha güzel piştiğini anlayacaksınız.Spreyi migros, tansaş, carrefour gibi mmarketlerden 2.00 lira gibi bir rakama satın alabilirsiniz. Ekmeğin pişme saatinden 10 dakika önce fırın içinde yön değiştirmelisiniz. Ekmek pişirmek ve fırına alışmak, yüzme ve bisiklet binmeye benziyor. Kullandıkça daha iyiye gidiyor ve hiç unutmuyorsunuz. Un alırken lütfen katkı maddesi olup olmadığını okuyun. Hiç umadığımız ünlü markaların karışım unlarında bile katkı maddesi olabiliyor. Bizler tüketiciyiz ve mutlaka marketlerde zaman geçirip içerikleri ve son kullanma tariflerini okumalıyız. Sevgiyle kalın.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More