4 Ocak 2011 Salı

Zeytinyağlı Kuru Börülce



Bayılırım bu yemeğe. Daha doğrusu kuru börülceyi çok severim. Sirkeli, limonlu, sarımsak ve zeytinyağlı soslu bol dereotlu, yeşil biber ve taze soğanlı salatasına  hiç dayanamam. Ama çevremde börülce salatasını ve salçalı yemeğini yapana çok az rastladım. Bu nedenle tarifimi sizlerle paylaşmak istedim. Yanında mısır ekmeği, kırmızı kuru soğan ve bulgur pilavı ile harika oldu. Mutlaka denemelisiniz.

MALZEMESİ:
400 gram kuru börülce (geceden ılık suyla ıslatılmış)
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç
1 adet patates
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 adet yeşil biber
1 kahve fincanı rivyera zeytinyağı
Tuz, kırmızı toz biber, kuru maydonoz, kuru dereotu, kuru reyhan
YAPILIŞI:
1- Geceden ıslattığımız börülcenin suyunu süzüp yıkayalım. Tencereye börülcenin üzerini örtünceye kadar sıcak su koyalım. Bir taşım kaynadıktan sonra ateşten alalım ve suyunu süzelim. Ve soğuk suda yıkayalım.
2- Düdüklü tencereye zeytinyağını koyalım. Ateşte hafif kızdıralım. Kuşbaşı doğradığımız soğanları, rendelenmiş havucu ve sarımsakları tencereye koyup 5 dakika kavuralım. Bir çay kaşığı toz kırmızı biberi ve yeşil biberleri ekleyelim. Kırmızı toz biberin kokusu çıkıncaya kadar bir dakika gibi kavuralım.
3- Rendelenmiş domatesleri ekleyelim, domatesler suyunu çekince salçaları ekleyip kavurmaya devam edelim. Tuzunu ekleyelim.
4- Börülceyi ekleyip, üzerini örtünceye kadar sıcak su, zar şeklinde doğranmış patatesleri (patatesleri börülce beyaz olsun ve yemeğin suyu kıvamlı olsun diye ekliyoruz. Patatesin nişastası suya lezzet katıyor) ve baharatları ekleyelim. Düdüklü tencerenin kapağını kapatalım. Buharı çıkıp düdüğünü indirdikten sonra 13 dakika pişirelim. Afiyet olsun.


0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More