28 Ekim 2010 Perşembe

Hardallı, Kremalı, Fıstıklı Hindi Strogonof

Strogonof ismi nereden gelmiş. Önce bildiğim kadarıyla, açıklamasını yapmalıyım diye düşündüm. Rus mutfağından bize katılan, dünyaca tanınan bir et yemeği olan böf strogonof, adını bir rus prensinden almıştır. Bifteğin ince şeritler halinde doğranarak, soğan, mantar, şarap ve krema ile sotelenmiş şeklidir. Bu yemeğin en iyi pişirilmiş şekli Bolşevik devrimlerinden kaçan rus aristokratların 1920 li yıllarda İstanbul Beyoğlu' nda açtıkları Rejans' ta yapılmıştır. Rejans açıldıktan sonra bu yemek Türk restoran menülerinde de yer almıştır. Ama dilden dile gelişen bir tarif olduğundan, genelde strogonof ; etin, tavuğun ve hindinin şerit şeklinde kesilmiş şekli olup, içeriği değişmektedir restoran menülerinde.
Ben de dün akşam hindi bonfileyi, strogonof doğrayıp, fıstık, taze badem, hardal ve krema ekleyerek, tereyağlı sade makarnayla sunmayı tercih ettim. Hardal ve kremanın, dana ve hindi etine çok yakıştığını düşünmüşümdür daima. Hardalın lezzetini beğeniyorsanız, bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Bu kez makarnayı sadece tereyağlı yapıp, üzerinde hindi strogonofla servis yapmayı tercih ettim.
Diğer bir sunumu da, kremayı ve hardalı 2 ölçü yapıp, süzdüğümüz makarnayı da vog tavaya aktarıp, kremalı ve hardallı sosla karıştırarak servis yapabiliriz.
Tuz ve baharat kullanmadığım bir tarif bu. Çünkü hardalın lezzeti baharat ve tuza gerek bırakmıyor.
MALZEMELERİ:
500 gram hindi bonfile (sütün içinde bekletilmiş )
2 çorba kaşığı çam fıstığı
15 adet kavrulmamış badem
1 çay bardağı krema
1 çorba kaşığı dijon hardal
1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

YAPILIŞI:
1- Hindi bonfileyi uzun şeritler halinde doğrayıp, sütün içinde bir saat bekletelim. Ve süzgüye alalım.
2- Tereyağını vog tavada eritelim ve yağı çok az kızdırıp, fıstıkları ekleyelim. Fıstıklar pembeleşince, bademleri ve hindi etini tavaya koyalım.
3- Yaklaşık 20 dakika,  et suyunu çekip kızarmaya başlayıncaya kadar soteliyelim.
4- Hardalı tavaya ekleyelim ve 2 dakika kadar etle iyice karışmasını sağlayalım.
5- Tavayı ocaktan çekip, kremayı ekleyelim, bir kaç kez karıştırdıktan sonra, tekrar ocağa alıp,  krema ısınıncaya kadar ocakta bırakıp, sonra ocağı kapatalım (kremanın kaynamamasına özen gösterelim ).
6- Haşladığımız makarnayı süzelim, soğuk suya tutmadan tereyağı ile harmanlıyalım makarnayı.
7- Makarnayı servis tabağının altına, üzerine de hindi etlerimizi yerleştirip servise sunalım.
Afiyet olsun. Yenilesi bir yemek oldu bizim için.


0 yorum yap:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More