12 Ekim 2010 Salı

Dalyan Köfte

Bazılarının rosto köfte olarak da bildiği dalyan köfte yaptım bu gün. Zahmetli görünse de, malzemeleri sırasıyla hazırladığımızda oldukça kolay. Üstelik yaşamlarımızdaki koşturmalardan, genellikle pratik yemekler tercih ediliyor. Bırakın pratik yemekleri yapmayı, hazır alınan köfteler yapılıyor genellikle. Dalyan köftenin içindeki garnitirü hazırlamak zamanımı alır diyorsanız, tat veya tukaşın küçük konserve garnitürlerini kullanabilirsiniz.Çok özenerek yaptığım bu güzel görünüşlü köftenin tarifini yazıyorum şimdi.


MALZEMELERİ:
500 gram yağsız dana kıyması
150 gram soğan
3 tane haşlanmış yumurta
3 tane yumurta (köfte hamuru için)
1 patates
1 havuç
1 çay bardağı konserve bezelye
65 gram galeta unu
10 gram tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Üstü için 1 yumurta


YAPILIŞI:
1- Önce 3 tane yumurtayı 15 dakika haşlayalım ve soğuk suda soğutalım.
2- Havuçları çok minik doğrayıp haşlayalım, aynı suya 4 dakika sonra çok minik doğradığımız patatesleri ekleyelim. Çok yumuşak olmadan ocaktan alalım ve  soğuk suya tutalım. Süzgüde bekletelim. Bezelyeyi de yıkayıp aynı süzgüye boşaltalım.
3- Kıyma+ rendelenip suyu sıkılmış soğan+tuz+karabiber+kimyon+3 yumurtayı bir kapta yoğuralım iyice.
4- Yoğurduğumuz kıymayı folyo veya yağlı kağıt üzerine dikdörtgen ve düzgün bir şekilde yerleştirelim. Haşlanmış ve kabukları soyulmuş yumurtaları boyuna ikiye keselim. Sarıları köfte hamuruna gelmek üzere, uzunlamasına yerleştirelim. Bezelyeli karışımı yumurtaların üzerine yerleştirelim.
5- Folyo kağıdı her iki taraftan ortaya doğru kaldırıp, ellerimizle hamuru birleştirelim. Ve birleştirdiğimiz tarafı alta gelmek üzere, 2 çorba kaşığı yağla yağladığımız tepsiye yerleştirelim. Üzerine çırpılmış yumurtayı sürelim.
5- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirelim. Fırından çıkarıp soğuyunca dilimleyelim.
6- Köftenin tepsideki yağı kalmışşsa, bir tavaya alalım(kalmamışsa yine 2 çorba kaşığı yağ koyalım tavaya) ve iki çorba kaşığı salçayı kavuralım  ve bir su bardağı su ekleyip özleştirelim.
7- Dilimlediğimiz köftelerin üzerine sosu gezdirelim. Pilav veya patates püresiyle servis yapalim.
Eli mutfağa yatkın olanlar için oldukça basit. Ama tarif dikkatle takip edilirse mutfak bilgisi olmayanın bile,yapabileğine inanıyorum. Afiyetle ve keyifle...
Patates püresini büyük boy kurabiye kalıplarının içine doldurup, tabağın üzerine çıkardım. Özel günler için kalpli kalıpları kullanabiliriz. Pilavlarda  da aynı yöntemi kullanabiliriz. Kırmızı tabaklar ve kalp kalıplar kullanılan beyaz pilav, çok güzel durur diye düşünüyorum.

1 yorum yap:

Adsız dedi ki...

maşallah efendim çok sık ekleme yapıyorsunuz.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More